Наука

NGC 7814: Малкото Сомбреро със свръхнова (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 7814: Малкото Сомбреро със свръхнова (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Насочете телескопа си към високо летящото съзвездие Пегас и ще откриете това пространство изпълнено със звезди от Млечния път и далечни галактики. NGC 7814 е в центъра на това красиво зрително поле, което е голямо почти колкото пълната Луна. NGC 7814 понякога се нарича Малкото Сомбреро заради приликата си с по-ярката и по-известна галактика M104, носеща името Sombrero. И голямото, и малкото Сомбреро са спирални галактики, които наблюдаваме “на ребро”, и двете имат обширни ореоли и централни изпъкналости, прорязани от тънък диск с по-тънки прахови линии в силует. Всъщност NGC 7814 е на около 40 милиона светлинни години и има размер приблизително 60 000 светлинни години. Това прави Малкото Сомбреро със същия физически размер като по-известния му съименник, но NGC 7814 изглежда по-малка и по-слаба, само защото е по-далеч. В този телескопичен пейзаж, получен на 17 юли, NGC 7814 е домакин на новооткрита свръхнова, доминираща непосредствено вляво от ядрото на галактиката. Каталогизирана като SN 2021rhu, звездната експлозия е идентифицирана като свръхнова тип Ia, полезна за калибриране на скалата на разстоянието на Вселената.

NGC 7814: Малкото Сомбреро със свръхнова (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 7814: Little Sombrero with Supernova
Image Credit & Copyright: CHART32 Team,

https://apod.nasa.gov/apod/ap210722.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!