Наука

Цветове: Мъглявината Пръстен срещу звезди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Цветове: Мъглявината Пръстен срещу звезди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво би било, ако можехте да видите отделно всички цветове на Мъглявината Пръстен? А на околните звезди? Има технология за това. Представеното изображение показва Мъглявината Пръстен (M57) и близките звезди чрез такава технология: в този случай дифракционна решетка, подобна на призма. Мъглявината Пръстен има само няколко образа, защото излъчва светлина, предимно, само в няколко цвята. Двата най-ярки цвята се излъчват от водород (червен) и кислород (син), изглеждащи като почти припокриващи се изображения вляво от центъра на изображението. Изображението вдясно от центъра е иконата, комбинирана с цветове, която обикновено се вижда. От друга страна, звездите излъчват по-голямата част от светлината си в цветове в целия видим спектър. Тези цветове, комбинирани, правят почти непрекъсната ивица – ето защо звездите се появяват придружени от разноцветни ленти. Разлагането на светлината от един небесен обект на цветове е полезно за науката, защото може да разкрие елементите, които съставят този обект, колко бързо се движи този обект и колко отдалечен е този обект.

Цветове: Мъглявината Пръстен срещу звезди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Colors: Ring Nebula versus Stars
Image Credit: Robert Vanderbei (Princeton U.)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210721.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!