Наука

Шлемът на Тор (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Шлемът на Тор (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тор не просто си има свой ден (четвъртък), но и шлем в небесата. Популярно наричан Шлемът на Тор, NGC 2359 е космически облак с форма на шапка с криловидни придатъци. С героични размери, дори за скандинавски бог, Шлемът на Тор заема около 30 светлинни години.

Всъщност космическият щит за глава е по-скоро междузвезден балон, издухан от бързия вятър на ярката, масивна звезда, разположена близо до центъра на балона. Принадлежаща към звездите от вида Волф-Райе, тя е изключително горещ гигант, за който се смята, че е в кратък етап от еволюцията, точно преди да избухне като свръхнова. NGC 2359 се намира на около 15 000 светлинни години от нас в посока към съзвездието Голямо куче. Това забележително, рязко изображение представлява коктейл от данни, получени в широкоивични и тесноивичнии филтри, улавящи не само звезди, но и детайли от нишковидните структури на мъглявината. Очаква се звездата в центъра на Шлема на Тор да експлодира като грандиозна свръхнова през следващите няколко хиляди години.

Шлемът на Тор (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Thor’s Helmet
Image Credit & Copyright: Bernard Miller

https://apod.nasa.gov/apod/ap210720.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!