Наука

Ограден от дървета: Прозорец към Галактиката (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ограден от дървета: Прозорец към Галактиката (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Фотографът дълго планирал тази снимка. Той знаел, че обектите точно над наблюдателя са най-ярки, защото светлината от тях се разсейва от най-малко въздух в атмосферата. Знаел е и, че ядрото на нашата Галактика Млечния път ще бъде точно над него около полунощ по това време на годината за южна Австралия. Преследвайки този пейзаж, той се запътил дълбоко в гората Кайпо, където високи борове закриват по-голямата част от небето, но не и на това място. Успял е да заснеме желаната комбинация от близка и далечна природа, рамкирана от дърветата. Заснел е шестнайсет кадъра на дървета и Млечен път. Антарес е ярката оранжева звезда вляво от равнината на галактиката, а Алфа Кентавър е ярката звезда вдясно от центъра. Посоката към центъра на Галактиката е под Антарес. Въпреки че за няколко часа въртенето на Земята е изместило галактичната равнина нагоре и наляво, като я е скрило зад дърветата, идеята на фотографа е запазена в този кадър.

Ограден от дървета: Прозорец към Галактиката (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Framed by Trees: A Window to the Galaxy
Image Credit & Copyright: Will Godward

https://apod.nasa.gov/apod/ap210719.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!