Наука

Галактиката Андромеда в ултравиолетова светлина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как изглежда галактиката Андромеда в ултравиолетова светлина? Доминират млади сини звезди, обикалящи галактическия център. Само на 2,5 милиона светлинни години далеч, галактиката Андромеда, известна още като M31, наистина е точно в съседство с големите галактики. Обхващайки около 230 000 светлинни години, са необходими 11 различни изображения от сателитния телескоп на NASA Galaxy Evolution Explorer (GALEX), за да се получи този великолепен портрет на спиралната галактика, в ултравиолетова светлина, през 2003 г. Докато спиралните му ръкави се открояват във изображенията във видима светлина, при Андромеда те изглеждат по-скоро като пръстени, когато се наблюдават в ултравиолетовите лъчи. Ръкавите са места на интензивно образуване на звезди и са интерпретирани като доказателство, че Андромеда се е сблъскала с по-малката съседна елиптична галактика М32 преди повече от 200 милиона години. Галактиката Андромеда и нашата собствена, сравнима с нея, галактика Млечен път са най-масивните членове на Местната група галактики и се очаква да се сблъскат след няколко милиарда години – може би около момента, когато атмосферата на нашето Слънце ще се разшири, за да обхване Земята.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Andromeda Galaxy in Ultraviolet
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, GALEX

https://apod.nasa.gov/apod/ap210718.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!