Наука

Любов и война на лунна светлина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Любов и война на лунна светлина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Венера, кръстена на римската богиня на любовта, и Марс, съименникът на бога на войната, се събират на лунна светлина в този спокоен небесен пейзаж, заснет на 11 юли от провинция Луалаба, Демократична република Конго, планета Земя. Сниман над западния хоризонт, по време на здрач, малко след залез слънце на кадъра също така е уловен и земният блясък, осветяващ иначе тъмната повърхност на младия полумесец. Разбира се, Луната продължава напред. Венера все още блести на запад, като Вечерница и е третият най-ярък обект на земното небе, след Слънцето и Луната. Тук разположен над блестяща Венера, Марс се приближи още по-близо до по-ярката планета и до 13 юли можеше да се види само на около един лунен видим размер от нея. Оттогава Марс бавно се отдалечава от много по-ярка Венера в здрача, но и двамата “пълзят” към ярка звезда Регул. Най-ярката звезда от съзвездието Лъв, Регул се намира в горната част на тази рамка и очаква посещение от Венера и след това Марс на вечерното небе през следващите дни.

Любов и война на лунна светлина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Love and War by Moonlight
Image Credit & Copyright: Shi Huan

https://apod.nasa.gov/apod/ap210716.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!