Наука

Тъмната кула в Скорпион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тъмната кула в Скорпион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Погледнат в силует – на фона на претъпканото звездно поле в опашката на паякообразното съзвездие Скорпион, за някои този прашен космически облак прилича на зловеща тъмна кула. Всъщност, буци прах и молекулен газ, които се свиват, образувайки звезди, може да се крият в тъмната мъглявина. Това е структура, която обхваща почти 40 светлинни години в този великолепен телескопичен пейзаж. Известен като кометна глобула, облакът изхвърлен по краищата е оформен от интензивно ултравиолетово лъчение от OB асоциацията от много горещи звезди в NGC 6231 в горния край на кадъра. Тази ултравиолетова светлина, с висока енергия, също така предизвиква червеникаво сияние на газообразния водород по периферията на глобулата. Светлината от горещите звезди, намиращи се в праха се отразява от синкавите отражателни мъглявини. Тази тъмна кула, NGC 6231, и свързаните с нея мъглявини са на около 5000 светлинни години.

Тъмната кула в Скорпион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Dark Tower in Scorpius
Image Credit & Copyright: Data – Martin Pugh Processing – Rocco Sung

https://apod.nasa.gov/apod/ap210715.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!