Наука

GW 200115: Симулация на сливане на черна дупка и неутронна звезда (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Симулация на сливане на черна дупка и неутронна звезда (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се случва, когато черна дупка разруши неутронна звезда? Анализи показват, че точно такова явление е причинило събитието GW200115, регистрирано от обсерваториите LIGO и Virgo през януари 2020г. За да разберем по-добре това необичайно събитие, с помощта на компютърна симулация, е направена представената визуализация.

В началото на видеото виждаме черна дупка с маса 6 пъти по-голяма от масата на Слънцето и неутронна звезда с маса 1.5 пъти от слънчевата, които обикалят една около друга и излъчват все повече гравитационни вълни. Живописното гравитационно излъчване е показана в синьо. Двете тела от космическият дует обикалят по спирала, приближавайки се едно към друго, докато черната дупка не погълне напълно неутронната звезда. Тъй като неутронната звезда не се е разпаднала при сблъсъка, малко светлина успява да избяга – което отговаря на липсата на съответстваща светлина в оптичния спектър. Остатъкът от черната дупка издава кратък звук и след като той утихва, изчезват и гравитационните вълни. 30-секундното видео може да изглежда кратко, но всъщност трае около 1000 пъти по-дълго от реалното събитие за сливане.

GW200115: Simulation of a Black Hole Merging with a Neutron Star
Video Credit: Simulation: S.V. Chaurasia (Stockholm U.), T. Dietrich (Potsdam U. & MPIGP);
Visualization: T. Dietrich (Potsdam U. & MPIGP), N. Fischer, S. Ossokine, H. Pfeiffer (MPIGP)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210714.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!