Наука

M 27: Мъглявината Дъмбел (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M 27: Мъглявината Дъмбел (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво ще се случи с нашето Слънце? Първият намек за бъдещето на Слънцето бил открит през 1764 г. По това време Шарл Месие съставял списък с мъгляви обекти, за да се познават и да не се бъркат с комети. Двадесет и седмият обект от списъкът на Месие, днес познат като М27 или мъглявината Дъмбел, е планетарна мъглявина, една от най-ярките на небето, и се вижда с бинокъл в съзвездието Лисичка (Vulpecula). М27 на тази снимка е показана в цветовете на излъчения водород и кислород и нейната светлина, достига до нас за около 1000 години.

Вече знаем, че след 6 милиарда години нашето Слънце ще се освободи от външните си обвивки от газове, за да образува подобна на тази планетарна мъглявина, а вътрешната част на Слънцето ще се превърне в горещо бяло джудже, излъчващо в рентгеновия диапазон. Разбирането на физиката и значението на М27 многократно надхвърлила научните познания на 18-ти век. Дори днес има неотговорени въпроси за планетарните мъглявина, включително как точно се образуват техните сложни форми.

M 27: Мъглявината Дъмбел (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M27: The Dumbbell Nebula
Image Credit & Copyright: Bray Falls & Keith Quattrocchi

https://apod.nasa.gov/apod/ap210712.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!