Наука

Меркурий и пепелната светлина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Меркурий и пепелната светлина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На 8 юли рано сутринта ранобудниците видяха Меркурий близо до „старата“ Луна, ниско над източния хоризонт. На тази дата, ярката планета и слабият блясък от ръба на Луната, осветена от Слънцето, бяха уловени в този небесен пейзаж преди изгрев от Националния парк Тейде, близо до Тенерифе, Канарските острови

Вътрешната планета блести ярко в сутрешния здрач, но на земното небе никога не може да се наблюдава далеч от Слънцето. Меркурий се намира точно под звездата зета от съзвездието Бик (Zeta Tauri), и тя е разположена близо до върха на рога на небесния бик.

Разбира се, пепелявата светлина на Луната е земно сияние – земна светлина, отразена от нощната страна на Луната. Описание на това как Земята отразява слънчевата светлина със своите океани и осветява тъмната повърхност на Луната, е написано преди повече от 500 години от Леонардо да Винчи. Очакващи предстоящото разсъмване на преден план са „часовите“ на Слънцето, обсерваторията Тейде, известни също като (големите куполи отляво надясно) слънчевите телескопи THEMIS, VTT и GREGOR.

Меркурий и пепелната светлина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Mercury and the Da Vinci Glow
Image Credit & Copyright: Gabriel Funes

https://apod.nasa.gov/apod/ap210710.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!