Наука

M82: Галактика с повишено звездообразуване и силен вятър (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M82: Галактика с повишено звездообразуване и силен вятър

M82 е галактика, в която има повишено звездообразуване и, в която има силен вятър. Всъщност, чрез експлозии на свръхнова и мощни ветрове от масивни звезди, избликът на формиране на звезди в M82 води до невероятен отлив. Доказателствата за този силен от централните райони на галактиката са ясни и се виждат в този рязък телескопичен кадър.

Изображението подчертава излъчването от дълги излизащи навън нишки на атомите на водородния газ, в червеникави нюанси. Част от газа в супервятъра, обогатен с тежки елементи, „изковани“ в масивните звезди, в крайна сметка ще отиде в междугалактическото пространство.

Задействан от близко взаимодействие със съседната голяма галактика M81,взривното образуване на звезди в M82 трябва би трябвало да продължи още около 100 милиона години. Известна също като галактиката Пура, поради удължения си външен вид, M82 е с размери около 30 000 светлинни години. Намира се на 12 милиона светлинни години в близост до северната граница на Голямата мечка.

M82: Галактика с повишено звездообразуване и силен вятър

M82: Starburst Galaxy with a Superwind
Image Credit & Copyright: Team ARO, Alentejo Remote Observatory

https://apod.nasa.gov/apod/ap210709.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!