Наука

Сатурн и шест спътника (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сатурн и шест спътника (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Колко спътници има Сатурн? Досега са потвърдени 82, като най-малкият е само част от километър. Шест от най-големите му спътници могат да се видят на това изображение съставено от 13 кратки експозиции на ярката планета и 13 дълги експозиции на най-ярката от нейните слаби луни, направени в продължение на две седмици миналия месец.

По-голям от Луната на Земята и дори малко по-голям от Меркурий, най-големият спътник на Сатурн – Титан има диаметър 5150 километра и е уловен, докато прави почти пълна орбита около своята планета-майка, имаща пръстен.

Първият известен естествен, спътник на Сатурн, Титан, е открит през 1655 г. от холандския астроном Кристиан Хюйгенс, докато няколко новооткрити спътници, потвърдени през 2019 г.

Пътеката вдясно принадлежи на Япет, третият по големина спътник на Сатурн. Радиусът на боядисаната орбита на Япет е толкова голям, че в този кадър е била уловена само част от нея. Този месец Сатурн “води” Юпитер на нощното небе, издигайки се скоро след залез Слънце на югоизток и остава видим до сутринта.

Сатурн и шест спътника (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сатурн и шест спътника (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Saturn and Six Moons
Image Credit & Copyright: Mohammad Ranjbaran; MR Thanks: Amir Ehteshami

https://apod.nasa.gov/apod/ap210706.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!