Наука

Суперклетъчна буря над Тексас (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Суперклетъчна буря над Тексас (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това облак ли е или извънземен космически кораб? Това е необичаен и понякога опасен тип гръмотевичен облак, наречен суперклетка. Суперклетките могат да “хвърлят хайвера си”, причинявайки торнадо, градушка, изблици на въздух или ситен дъжд. А може просто да изглеждат впечатляващо. В суперклетка се крие мезоциклон – издигаща се колона въздух, заобиколена от течения на падащ въздух. Суперклетките могат да се появят на много места на Земята, но са особено често срещани в Tornado Alley в САЩ. Тук са представени четири последователности от времеви интервал на суперклетка през 2013 г., въртящи се отгоре и движещи се през Букър, Тексас. Във видеото са заснети нови облаци, образуващи се в близост до центъра на бурята, прах се вихри по земята, светкавици проблясват в горните облаци, докато впечатляващо изваяният комплекс се върти зловещо. И накрая, след няколко часа, както е показано в последната последователност, пада силен дъжд, когато бурята започва да угасва.

A Supercell Thunderstorm Over Texas
Video Credit & Copyright: Mike Olbinski; Music: Impact Lento (Kevin MacLeod, Incompetech)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210613.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!