Наука

Затъмнение над водата (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Затъмнение над водата (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Затъмненията обикновено идват по двойки. Два пъти годишно, по време на сезоните на затъмнения, продължаващи около 34 дни, Слънцето, Луната и Земята могат почти да застанат на една права линия. Тогава по време на Пълнолуние и Новолуние, разделени от малко повече от 14 дни, се наблюдават лунно и слънчево затъмнение. Често частичните затъмнения присъстват във всеки сезон на затъмнения. Но понякога, както при Новолунието, така и при Пълнолунието от време на един и същи сезон на затъмнения, трите тела са достатъчно близо до една линия и се създава двойка както на пълно (или пръстеновидно) лунно и слънчево затъмнение. През последния сезон, по време на Новолунието след пълното лунно затъмнение на Луната на 26 май се е наблюдавало пръстеновидно слънчево затъмнение по северната част на сянката. Това затъмнение се вижда тук, заснето при частично затъмнен изгрев на 10 юни, от риболовен кей в Стратфорд, Кънектикът в североизточната част на САЩ.

Затъмнение над водата (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Eclipse on the Water
Image Credit & Copyright: Elliot Severn

https://apod.nasa.gov/apod/fap/ap210612.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!