Наука

Прелитане пред затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

На 10 юни пред Слънцето премина “новата” Луна. Само два дни след достигане на апогея си, най-отдалечената точка в нейната елиптична орбита, видимият размер на Луната е сравнително малък, което помогна да се случи пръстеновидно слънчево затъмнение. Кратката, но зрелищна пръстеновидна фаза на затъмнението показва, ярък слънчев диск като „огнен пръстен“, при наблюдение от тесния път на сянката по планетата Земя.

Облачното сутрешно небе по източното крайбрежие на САЩ обаче разкриваше прекрасна гледка към частично затъмненото Слънце.

Изгряващите заедно Луна и Слънце са уловени в последователност от десетки кадри, заснети един след друг близо до максимално затъмнение в тази дигитално сглобена картина, наблюдавана от плажа Куинси, южно от Бостън, Масачузетс. Последователните кадри са заснели вълнообразния път на птица в полет, която се присъединява към Луната и също засенчва изгряващото Слънце.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Eclipse Flyby
Image Credit & Copyright: Zev Hoover, Christian Lockwood, and Zoe Chakoian

https://apod.nasa.gov/apod/ap210611.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!