Наука

Кръгло хало около Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кръгло хало около Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Искате ли да видите пръстен около Слънцето? Това може лесно да се постигне през деня по целия свят.

Създадени от произволно ориентирани ледени кристали в тънки високи цирусни облаци, кръговите 22-градусови ореоли се виждат много по-често от дъгите.

Тази снимка е заснета със смартфон на 29 май близо до Рим, Италия. Внимателното закриване на Слънцето, например с върха на пръста, обикновено е единственото условие, за да се разкрие обикновеният ярък пръстен на ореола (също наречен хало).

Характерният ъглов радиус на халото е приблизително равен на обхвата на педята ви, от палеца до малкия пръст, в края на протегнатата ви ръка.

Искате ли обаче да видите затъмнение с огнен пръстен? Това е по-трудно. Зрелищната пръстеновидна фаза на днешното (10 юни) слънчево затъмнение, известно като „огнен пръстен“, се вижда за кратко само ако се намирате на тесния път на лунната сянка, която минава над части от Северна Канада, Гренландия, Арктика и Източна Русия. Слънчевото затъмнение обаче е частично, ако се наблюдава от по-обширни области, включително Северна Азия, Европа и части от САЩ.

Кръгло хало около Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Circular Sun Halo
Image Credit & Copyright: Vincenzo Mirabella

https://apod.nasa.gov/apod/ap210610.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!