Наука

Короната на едно пълно лунно затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Короната на едно пълно лунно затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тази Луна изглежда много странно.

Тя е била в Пълнолуние, което по това време от годината се нарича Цветна луна. Това само по себе си не е странно, защото пълнолуния се наблюдават веднъж месечно (затова Луната се нарича още Месечина).

Тук обаче Луната беше суперлуна, което означава, че е достигнала пълната си фаза около най-голямото си сближаване със Земята, движейки се по нейната леко елиптична орбита. Донякъде странно, една суперлуна изглежда малко по-голяма и по-ярка отколкото по време на средностатистическо пълнолуние – и това позволява тя да се нарича Супер Цветна Луна.

Тази Луна също така, претърпя и пълно лунно затъмнение. Затъмненият ни спътник може да изглежда доста необичайно, тъй като е тъмен, неравномерно осветен и често червен на цвят, поради което понякога се нарича кърваво червена Луна. Следователно тази Луна би могла да се нарече Супер цветна кървава Луна.

Тази Луна се е виждала през тънки облаци. Тези облаци създават слаба корона около Луната, което я прави не само странна, но и цветна. Тази Луна е била изобразена толкова дълбоко, че сърцето на галактиката Млечен път, далеч на заден план, се вижда отдолу вдясно.

Тази Луна, тази сянка, тази галактика и тези цветове са били уловени миналия месец близо до Касилис, Нов Южен Уелс, Австралия – с един кадър. (Обединено по-късно с два по-дълбоки кадъра, на които Млечният път се вижда добре.)

Короната на едно пълно лунно затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Total Lunar Eclipse Corona
Image Credit & Copyright: Helmut Eder

https://apod.nasa.gov/apod/ap210609.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.