Наука

Лице в облаците на Юпитер от Juno (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Лице в облаците на Юпитер от Juno (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво виждате в облаците на Юпитер? Ако погледнем Юпитер отблизо, докато обикаляме около него, можем да забележим редуващи се светлинни зони и червеникаво-кафяви пояси. Издигащият се газ, предимно водород и хелий, обикновено се завихря около райони с високо налягане. И обратно, падащите ивици от газ обикновено се въртят около райони с ниско налягане, като циклоните и ураганите на Земята. Поясните бури могат да се образуват в големи и дълготрайни бели овали и удължени червени петна.

Роботизираният космически кораб Juno на НАСА е заснел повечето от тези облачни функции през 2017 г. по време на перийовий 6, (шестото му най-близко преминаване над гигантската планета) по време на нейната двумесечна орбита. Но със сигурност не самите облаци насочват вниманието ви към показваното изображение, а по-скоро тяхното подреждане. Лицето, което се откроява, с прякор Jovey McJupiterFace, трае може би няколко седмици преди съседните бурени облаци да се завъртят. Сега Juno е извършил 33 орбити около Юпитер и точно вчера е направил близък проход близо до Ганимед, най-голямата луна на нашата Слънчева система.

Лице в облаците на Юпитер от Juno (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Face in the Clouds of Jupiter from Juno
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Jason Major

https://apod.nasa.gov/apod/ap210608.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.