Наука

Ярка нова в Касиопея (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ярка нова в Касиопея (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво е това ново ярко петно в Касиопея? Нова. Въпреки че нови обекти често се появяват във Вселената, тази нова, известна като Nova Cas 2021 или V1405 Cas, стана толкова необичайно ярка на земното небе миналия месец, че беше видима с невъоръжено око.

Nova Cas 2021 остана доста ярка в продължение на около седмица, след това блясъкът ѝ намаля, но сега отново постепенно става по-ярка. Днес новата все още може да се види през бинокъл. Показана със стрелка, новата се вижда в съзвездието Касиопея, в близост до мъглявината Мехур. Това явление обикновено се причинява от термоядрен взрив на повърхността на бяло джудже (компактна звезда, която засмуква вещество от друга звезда, с която образува двойна звезда. Все още, подробностите за това избухване в момента са неизвестни. При избухването на нова, основната звезда не се унищожава и затова понякога се повтарят. Представеното изображение е създадено от 14 часа изображения от Детройт, Мичиган, САЩ.

Както професионалните, така и любителите астрономи  вероятно ще продължат да наблюдават Nova Cas 2021 и да правят хипотези относно нейния произход.

Ярка нова в Касиопея (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ярка нова в Касиопея (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Bright Nova in Cassiopeia
Image Credit & Copyright: Chuck Ayoub

https://apod.nasa.gov/apod/ap210607.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.