Наука

Изкривено затъмнение при изгрев (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Изкривено затъмнение при изгрев (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Да, но виждали ли сте изгрев като този? Тук след като първоначално е било облачно, се вижда как Слънцето изгрява на две части, по време на частично затъмнение, което според фотографа е било най-зашеметяващият изгрев в живота му.

Тъмният кръг в близост до върха на зачервеното от атмосферата Слънце е Луната, но също и тъмният връх точно под нея. Това е така, защото по пътя земната атмосфера е имало инверсионен слой от необичайно топъл въздух, който е действал като гигантска леща и е създал втори образ. За обикновен изгрев или залез това рядко явление от атмосферната оптика е известно като ефектът на етруската ваза.

Представената снимка е заснета през декември 2019 г. от Ал Вакра, Катар. Наблюдателите, разположени в тясна ивица по Земята са успели да видят пръстеновидно слънчево затъмнение – където Луната изглежда напълно заобиколена от фона на Слънцето в огнен пръстен. Следващото слънчево затъмнение, също пръстеновидно за подходящо разположените наблюдатели, ще се наблюдава след по-малко от една седмица – на 10 юни.

Изкривено затъмнение при изгрев (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Distorted Sunrise Eclipse
Image Credit & Copyright: Elias Chasiotis

https://apod.nasa.gov/apod/ap210606.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!