Наука

Сияещите облаци на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сияещите облаци на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Изветреното и слоесто лице на планината Мерку се очертава на преден план в тази мозайка, получена от камерата на мачтата на марсохода Curiosity Mars.

Съставен от 21 отделни изображения, кадърът е заснет непосредствено след залез слънце на 19 март – 3 063-ия марсиански ден на Curiosity на продължаващото изследване на Червената планета.

В марсианския полумрак високите облаци все още блестят отгоре, отразявайки светлината от Слънцето, което е под местния хоризонт, подобно на сребристите облаци на планетата Земя. Въпреки че водни ледени облаци се носят през тънката марсианска атмосфера, фините облаци на снимката също са на екстремни височини и могат да бъдат съставени от замръзнал въглероден диоксид, кристали от сух лед. Mast Cam на Curiosity също е заснел цветни или седефени облаци, добавящи фини цветове към марсианското небе.

Сияещите облаци на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Shining Clouds of Mars
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, MSSS

https://apod.nasa.gov/apod/ap210605.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!