Наука

Кървава чудовищна Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кървава чудовищна Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На 26 май пълнaта цветна Луна беше уловена в тази единична експозиция, на излизане от сянката на Земята, в започващия сутрешен здрач над западното небе. Разположени близо до хоризонта в края на пълната фаза, затъмненият лунен диск е заснет заедно с безлистни дъбови дървета в Националния парк Pinnacles в централна Калифорния. Сянката на Земята обаче не е напълно тъмна. Слабо осветена от слънчева светлина, разсеяна от атмосферата, вътрешната сянка придава на напълно затъмнената луна зачервен вид и много драматичното популярно име Кървава Луна. И все пак, „чудовищният“ облик на копринено дърво в силует прави тази гледка на пълно лунно затъмнение още по-страшна.

Кървава чудовищна Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Blood Monster Moon
Image Credit & Copyright: Chirag Upreti

https://apod.nasa.gov/apod/ap210604.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!