Наука

Starlink върху Орион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Starlink върху Орион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какви са тези ивици в Орион? Повечето са отражения на слънчева светлина от многобройни сателити Starlink, орбитиращи около Земята. Появяващи се пред очите ни  като поредица от точки, плаващи над здрача, нарастващият брой спътници за връзка на SpaceX Starlink предизвикват безпокойство сред много астрономи.

Положителната страна е, че Starlink и подобни „съзвездия“ правят небето след залез слънце по-динамично, а също и сателитната глобална комуникация е по-бърза и помага да се предоставят цифрови услуги на засегнатите в момента отдалечени райони.

Негативната страна обаче е, че тези спътници на ниска земна орбита затрудняват някои програми за дълбоки астрономически наблюдения, по-специално такива, които изискват кадри, направени непосредствено след залез слънце и малко преди зазоряване. Планираните бъдещи спътникови решетки, които ще функционират на по-високи орбити, могат да затруднят изследванията на далечната Вселена, планирани за големи наземни телескопи, по всяко време през нощта.

Представената снимка, направена през декември 2019 г., е цифрова комбинация от повече от 65 триминутни експозиции, като някои изображения са направени, за да се подчертае фоновата мъглявина Орион, докато други, за да представят преминаващите спътници.

Starlink върху Орион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Starlink over Orion
Image Credit: Amir H. Abolfath

https://apod.nasa.gov/apod/ap210601.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!