Наука

Сияние над облаците (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сияние над облаците (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Полярните сияния обикновено се наблюдават високо над облаците. Те се създават, когато бързо движещи се частици, изхвърлени от Слънцето, взаимодействат с магнитосферата на Земята. Там тези заредени частици “завиват” по магнитното поле на Земята и се удрят в атомите и молекулите високо в земната атмосфера. Например кислородният атом свети в зелената светлина, която обикновено се излъчва от полярното сияние, след като бъде захранван от такъв сблъсък. Най-ниската част на полярното сияние обикновено се наблюдава на височина около 100 километра, докато повечето облаци са на под 10 километра. Относителните височини на облаците и сиянията са ясно показани на представената снимка, заснета през 2015 г. от Dyrholaey, Исландия. Там решителен астрофотограф издържа на силен вятър и първоначално облачно небе в опит да заснеме сияние над живописен фар, само за да направи случайно представената снимка, включително издължени лещовидни облаци, по пътя.

Сияние над облаците (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Aurora over Clouds
Image Credit & Copyright: Daniele Boffelli

https://apod.nasa.gov/apod/ap210530.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!