Наука

Лунен прах и тиксо (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Лунен прах и тиксо (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо Луната е толкова прашна? Скалите на Земята се изветрят от вятъра и водата, създавайки почва и пясък. На Луната непрекъснатото бомбардиране на скалистата повърхност с микрометеорити е създало слой прахообразна лунна почва или реголит. Всеобхватният фин песъчлив прах определено е създал затруднения на астронавтите от Аполо и тяхното оборудване.

На лунната повърхност през декември 1972 г. астронавтите от Аполо 17 Харисън Шмит и Юджийн Сърнан е трябвало да ремонтират един от калниците на своя луноход, за да предпазят себе си и оборудването си от прашните „опашки“, които колелата на роувъра разпръскват нагоре. Тази снимка показва колелото и калника на покрития с прах роувър заедно с гениалното приложение на резервни карти, скоби и сива лента универсално тиксо.

Лунен прах и тиксо (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Lunar Dust and Duct Tape
Image Credit: Apollo 17, NASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap210529.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!