Наука

Пълно лунно затъмнение от Сидни (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Пълно лунно затъмнение от Сидни (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В това телескопично изображение се вижда как зачервената сянка на планетата Земя играе върху лунния диск. Снимката е направена на 26 май близо до Сидни, Нов Южен Уелс, Австралия.

В тази приятна, ясна есенна нощ пълната Луна, която е в перигей, премина през северния край на тъмната централна област на сянката. Кратката пълна фаза на лунното затъмнение  продължи само около 14 минути.

Сянката на Земята обаче не беше напълно тъмна. Вместо това тя беше изпълнена с бледа червена светлина, идваща от всички залези и изгреви на планетата, гледани от перспективата на затъмнената Луна, зачервена слънчева светлина, разпръсната от земната атмосфера. Композитното HDR изображение е съставено от 6 кадъра и също така показва широкия диапазон от вариации на яркостта в земната сянка на слаб фон от звезди.

Пълно лунно затъмнение от Сидни (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Total Lunar Eclipse from Sydney
Image Credit & Copyright: Peter Ward (Barden Ridge Observatory)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210528.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!