Наука

Средата на затъмнението и Млечния път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Вчера пълната Луна премина през сянката на Земята, удивлявайки нощните наблюдатели, намиращи се около Тихия океан. Наблюдавано от западната част на Северна Америка, пълното лунно затъмнение потъва към планинската верига Сиера Невада в тази серия от снимки.

Ниско над западния хоризонт Луната е била уловена в кадър в средата на затъмнението с две отделни експозиции. Комбинирани, те разкриват зачервения цвят на затъмнената Луна на фона на тъмното нощно небе и дифузната звездна ивица на Млечния път.

Кадрите са заснети през пет минути от неподвижната камера и последователни частични фази на затъмнението. На преден план е радиотелескопската чиния на Калифорнийската радио обсерватория Оуенс Вали, която е насочена към небето.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Mid-Eclipse and Milky Way
Image Credit & Copyright: John Kraus

https://apod.nasa.gov/apod/ap210527.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!