Наука

Облаците, изхвърлени от Star AG Car (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво е създало тези необичайни облаци? В центъра на това изображение, получено от телескопа Хъбъл през 2021 г., се намира звездата AG Carinae, свръхгигант, разположен на около 20 000 светлинни години в южното съзвездие Кил (Carina). Излъчената енергия от звездата е над милион пъти повече от тази, която Слънцето ще излъчи и това я прави една от най-мощните звезди в нашата галактика Млечен път. AG Carinae и нейният съсед Ета Карина (Eta Carinae) принадлежат към изключително редкия клас звезди, наречени ярки сини променливи (LBV), които са известни със своите редки, но много мощни изригвания.

Мъглявината, която заобикаля AG Car, вероятно е образувана като остатък от един или повече такива избухвания. Тази мъглявина е с размери 5 светлинни години, смята се, че съдържа газ, чиято маса е около 10 пъти по-голяма от масата на Слънцето и е на възраст поне 10 000 години. Това изображение от Хъбъл, направено в чест на 31-ата годишнина от изстрелването на космическия телескопи и е първото, в което е заснета цялата мъглявина, предлагайки нов поглед върху нейната структура и съдържание на прах. Ярките сини променливи представляват късен и кратък етап от живота на някои звезди свръхгигант, но обяснението на тяхната активност остава предизвикателство за разбирането на човечеството за това как работят масивните звезди.

The Outburst Clouds of Star AG Car
Image Credit: NASA, ESA, STScI; Processing: Judy Schmidt; Text: Anders Nyholm

https://apod.nasa.gov/apod/ap210526.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!