Наука

Луната по време на пълно лунно затъмнение (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Луната по време на пълно лунно затъмнение (видео)(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как се променя външният вид на Луната по време на пълно лунно затъмнение? На 26 май ще има пълно лунно затъмнение, което няма да е видимо от България.

Днес в „Астрономическа снимка на деня – APOD“ ще видите видео от 31 януари 2018 г., като 5-часовото лунно затъмнение е събрано в зрелищно 20-секундно time-lapse видео.

Обяснение: Как се променя външният вид на Луната по време на пълно лунно затъмнение? Представеното time-lapse видео е цифрово обработено, с цел да се запази Луната ярка и в центъра на кадъра по време на 5-часовото затъмнение на 31 януари 2018 г.

Първоначално Луната е пълна, защото само по време на Пълнолуние може да се наблюдава лунно затъмнение. Звездите се движат като фон, защото нашият спътник, по време на затъмнението, се движи по своята орбита около Земята.

Вижда се и кръглата сянка на Земята, която преминава през Луната. Светлосиният оттенък на ръба на сянката е свързан със синия цвят на земното небе, докато в центъра си сянката е тъмночервена по същата причина, поради която Слънцето изглежда червено, когато е близо до хоризонта.

Утре хората, живеещи от Югоизточна Азия, Тихия океан до югозападната част на Америка, ще могат да наблюдават пълно лунно затъмнение на кървавата супер Луна. Тук думата “кръв” вероятно се отнася до червения цвят на напълно затъмнената Луна, докато терминът суперлуна се използва, защото Луната ще има по-голям от средния си ъглов размер – поради относителната близост до Земята в нейната леко елиптична орбита.

The Moon During a Total Lunar Eclipse
Video Credit: Wang Letian & Zhang Jiajie

https://apod.nasa.gov/apod/ap210525.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!