Наука

Светкавично затъмнение от „Планетата на козите“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Светкавично затъмнение от „Планетата на козите“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Гръмотевична буря почти развали тази гледка към впечатляващото пълно лунно затъмнение на 15 юни 2011 г. Вместо това обаче, буреносните облаци се разкъсаха за 10 минути по време на пълната фаза на затъмнението и мълниите допринесоха за драматичния изглед на небето. Заснет с 30-секундна експозиция, пейзажът е вдъхновил едно от най-запомнящите се заглавия на снимка (благодарение на астрофотографа) в 25-годишната история на APOD. Разбира се, препратката към светкавицата има очевиден смисъл и играта в сянка на тъмното лунно затъмнение беше наблюдавана от широка област по земното кълбо: Европа, Африка, Азия и Австралия. Самият кадър обаче е заснет от гръцкия остров Икария в Пези. Тази област е известна като „Планетата на козите“ поради неравния си терен и странно изглеждащи скали. Следващото пълно лунно затъмнение ще се наблюдава в сряда.

Светкавично затъмнение от „Планетата на козите“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Lightning Eclipse from the Planet of the Goats
Image Credit & Copyright: Chris Kotsiopoulos (GreekSky)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210524.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!