Наука

Отнесената от вихъра… мъглявина NGC 3199 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Отнесената от вихъра… мъглявина NGC 3199 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 3199 се намира на около 12 000 светлинни години от нас и представлява светещ космически облак в южното морско съзвездие Кил. Мъглявината има размери около 75 светлинни години и е наблюдавана през тесноивичен филтър, като тук е показана в изкуствени цветове.

Въпреки че това дълбоко изображение показва повече или по-малко завършена форма на балонче, то изглежда несиметрично с много по-ярък ръб по горната част. Близо до центъра се намира една звезда от типа Волф-Райе, масивна, гореща, краткоживееща звезда, която има интензивен звезден вятър. Всъщност е известно, че звездите от този тип създават мъглявини с интересни форми, тъй като техните мощни ветрове поглъщат околния междузвезден материал.

В този случай се смяташе, че светлият ръб показва ударна вълна, настъпила, докато звездата “оре” през еднородна среда, като лодка през вода. Но измерванията показват, че звездата всъщност не се движи директно към светлия ръб. Затова по-вероятното обяснение е, че материалът, който заобикаля звездата, не е еднороден, а е сгъстен и по-плътен близо до светлия ръб на ветровития NGC 3199.

Отнесената от вихъра… мъглявина NGC 3199 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Windblown NGC 3199
Image Credit & Copyright: Mike Selby and Roberto Colombari

https://apod.nasa.gov/apod/ap210506.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!