Наука

STEVE над пристанище Копър (Астрономическа снимка на деня – APOD)

STEVE над пристанище Копър (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво създава STEVEs? Силни увеличения на скоростта на топлинна емисия (Strong Thermal Emission Velocity Enhancements – STEVEs) вероятно са наблюдавани още в древността, но едва през последните пет години става ясно, че по техните цветове и форми се различават от полярните сияния.

Разглеждан като единични ярки ивици от розово и лилаво, произходът на STEVEs остава актуална тема на изследване и днес. STEVEs може да са свързани със субаурални течения на йони (subauroral ion drifts – SAIDs), свръхзвуков поток от горещи атмосферни йони. По неизвестни понастоящем причини STEVEs често са придружени от зелени сияния.

Представеното изображение на STEVE е комбинация от експозиции на преден план и фон, направени последователно в средата на март от пристанище Копър, Мичиган, САЩ. Този ярък STEVE е продължил няколко минути, обхватът му е бил от хоризонт до хоризонт и се е появил между периодите на нормални сияния.

STEVE над пристанище Копър (Астрономическа снимка на деня – APOD)

STEVE over Copper Harbor
Image Credit & Copyright: MaryBeth Kiczenski

https://apod.nasa.gov/apod/ap210505.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!