Наука

Космическа станция, слънчеви изпъквания, Слънце (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това не е слънчево петно. Това е Международната космическа станция (МКС), уловена да преминава пред Слънцето. Отделните слънчеви петна имат тъмна централна област (сянка), по-светла заобикаляща полусянка и към тях не са прикрепени капсули Dragon. За разлика от тях МКС има сложен механизъм, един от най-големите и сложни космически кораби, създавани някога от човечеството. Също така слънчевите петна обикалят по повърхността на Слънцето, докато МКС обикаля около Земята. Преминаванията на МКС (която обикаля около Земята на всеки 90 минути) пред Слънцето не са много необичайни, но да се съчетаят подходящите местоположение, момент от време и оборудване, с което да се получи страхотно изображение, е рядкост.

Представеното изображение комбинира три кадъра, всички направени от едно и също място и почти по едно и също време. Първият кадър е преекспониран и на него са заснети слабите изпъкналости, забелязани в горната част на Слънцето, вторият – недостатъчно експониран – улавя сложната структура на хромосферата на Слънцето, докато на третия кадър, който е и най-труден за получаване, е заснета космическата станция, докато преминава пред Слънцето за частица от секундата. Ако внимателно се загледаме в силуета на космическата станция можем да видим закачената капсула Dragon Crew.

Космическа станция, слънчеви изпъквания, Слънце (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Space Station, Solar Prominences, Sun
Image Credit & Copyright: Mehmet Ergün

https://apod.nasa.gov/apod/ap210504.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!