Наука

Аполо 11: Земя, Луна, Космически кораб (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Време е да се приберем, след най-великото пътешествие на нашето време. След като доказаха, че хората са способни да излизат извън пределите на планетата Земя, първите хора, които посетиха друг свят – Нийл Армстронг и Бъз Олдрин – преминаха етапа на изкачване на своя лунен модул обратно, за да се срещнат с Майкъл Колинс на лунния орбитален команден и сервизен модул.

На снимката, направена на 21 юли 1969г. и наскоро дигитално възстановена, издигащият се космически кораб е заснет от Колинс, приближавайки се, като Луната е отдолу, а Земята в далечината. Гладката, тъмна област на лунната повърхност е Морето Смит (Mare Smythii), разположено точно под екватора, близо до източния ръб на видимата от нас страна на Луната.

За тази емблематична снимка казват, че всеки човек освен един е бил пред камерата.

Аполо 11: Земя, Луна, Космически кораб (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Apollo 11: Earth, Moon, Spaceship
Image Credit: NASA, Apollo 11; Restoration – Toby Ord

https://apod.nasa.gov/apod/ap210503.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.