Наука

Облаците на мъглявината Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Облаците на мъглявината Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какви форми са скрити в мъглите на мъглявината Кил? Тъмните зловещи фигури всъщност са молекулни облаци, струпвания от молекулен газ и прах, толкова дебели, че са станали непрозрачни. В сравнение със земната атмосфера, обаче, тези облаци обикновено са много по-малко плътни. Тук е представено подробно изображение на ядрото на мъглявината Кил, част, в която тъмните и цветни облаци от газ и прах са особено забележими. Кадърът е заснет в средата на 2016 г. от обсерваторията Siding Spring в Австралия. Въпреки че мъглявината е съставена предимно от водороден газ – тук оцветен в зелено, в изображението са зададени цветове, така че светлината, излъчвана от малкото количество сяра и кислород, да изглежда съответно червена и синя. Цялата мъглявина Кил, каталогизирана като NGC 3372, има размер над 300 светлинни години и се намира на около 7500 светлинни години от нас в съзвездието Кил. Ета Карина (Eta Carinae), най-мощно излъчващата звезда в мъглявината, е била една от най-ярките звезди в небето през 1830-те, но след това драстично е избледняла.

Облаците на мъглявината Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Clouds of the Carina Nebula
Image Credit & Copyright: John Ebersole

https://apod.nasa.gov/apod/ap210502.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!