Наука

Марсоходът Perseverance, заснет от хеликоптера Ingenuity (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Марсоходът Perseverance, заснет от хеликоптера Ingenuity (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Летейки на височина 5 метра (малко над 16 фута), на 25 април хеликоптерът Ingenuity засне този кадър с висока резолюция. При втория си полет над повърхността на Марс, неговата цветна камера е гледала назад към настоящата база на Ingenuity в полето, кръстено в чест на братята Райт (Wright Brothers Field) и Octavia E. Butler Landing, маркирана от следите на марсохода Perseverance в горната част на кадъра. Самият Ingenuity “гледа” от горния ляв ъгъл на разстояние около 85 метра. Краищата на  краката му съвсем малко се показват в левия и десния ръб на зрителното поле на камерата. Отбелязвайки своя рекорден четвърти полет, завършен на 30 април, Ingenuity събра снимки на потенциална нова зона за кацане, преди да се върне в полето, носещо името на Братя Райт. Петият полет на Ingenuity ще бъде еднопосочен, докато марсианският летателен апарат преминава към новата зона за летене, очаквайки следващата фаза на демонстрационни полети.

Роувърът Perseverance, заснет от хеликоптера Ingenuity

Perseverance from Ingenuity
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, Ingenuity

https://apod.nasa.gov/apod/ap210501.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!