Наука

Розова Луна в перигей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На 25 април почти пълната Луна изгрява малко преди залеза на Слънцето. Приветствана в ясно синьото небе и покрито от черешови цветове, познатото ѝ “лице” е заснето на този кадър от Лейт, Единбург, Шотландия.

Известно на някои като Розова луна, Пълнолунието през април настъпи, когато нашият спътник е близо до перигея си. Това е най-близката точка в не точно кръговата му орбита около планетата Земя, което прави тази Розовата Луна едно от най-близките и най-ярките Пълнолуния през годината. Ако сте го пропуснали, не се притеснявайте. Следващият Ви шанс да видите пълна Луна в перигей ще бъде на 26 май. Известна на някои като Цветна луна, пълната луна на Май всъщност ще бъде по-близо до вас от априлската с около 98 мили (158 километра) или около 0,04% от разстоянието от Земята до Луната в перигея.

Розова Луна в перигей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Pink and the Perigee Moon
Image Credit & Copyright: Alice Ross

https://apod.nasa.gov/apod/ap210430.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!