Наука

Аполо 17: Тънкият сърп на Земята (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Нашата прекрасна планета показва извит, осветен от Слънцето сърп, на черния фон на Космоса в тази красива снимка. Гледана от тази познатата перспектива,  Земята изглежда малка и целият хоризонт попада изцяло в зрителното поле, подобно на далечна планета, наблюдавана с телескоп. Екипажът на борда на Международната космическа станция може да се наслади на нашата планета, но само много по-близки гледки към нея са възможни от ниска орбита около Земята. Движейки се в своята орбита, веднъж на всеки 90 минути, те виждат как този зрелищен пейзаж от облаци, океани и континенти преминава под тях с частично осветената дъга на ръба в далечината.

Но това цифрово възстановено изображение представя гледка, наблюдавана досега само от 24 човека, астронавтите на Аполо, пътували до Луната и обратно, между 1968 и 1972 г. Оригиналната снимка, AS17-152-23420, е направена от екипажа на Аполо 17, на 17 декември 1972 г.

Засега това е последната снимка на Земята от тази планетарна перспектива, направена от човешка ръка.

Аполо 17: Тънкият сърп на Земята (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Apollo 17: The Crescent Earth
Image Credit: Apollo 17, NASA; Restoration – Toby Ord

https://apod.nasa.gov/apod/ap210429.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!