Наука

Северна звезда: Полярната и околният прах (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Северна звезда: Полярната и околният прах (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо наричаме Полярната – „Северна звезда“? Първо, защото тя е най-близката ярка звезда до северния небесен полюс, накъдето е насочена земната ос. Затова, докато Земята се върти, за нас изглежда, че всички звезди обикалят около Полярната звезда, а самата тя остава на едно и също място, точно на север, което я прави Северна звезда. Преди хиляди години, земната ос е била насочена в малко по-различна посока и северната звезда е била Вега. Въпреки че Полярната звезда не е най-ярката на небето, тя може да бъде лесно намерена, защото лежи практически на една права линия с две звезди от Големия черпак. Полярната звезда се намира в центъра на представеното изображение, покриващо около 8 градуса по небето. Кадърът е бил дигитално обработен с цел да се подтиснат околните звезди, но се подсилват околните бледи газ и прах, които са част от междугалактична мъглявина. Повърхността на Полярната звезда, която е и цефеида, пулсира и поради това нейният блясък се променя с няколко процента в рамките на няколко дни.

Северна звезда: Полярната и околният прах (Астрономическа снимка на деня – APOD)

North Star: Polaris and Surrounding Dust
Image Credit & Copyright: Bray Falls

https://apod.nasa.gov/apod/ap210428.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!