Наука

Анимация: Черна дупка унищожава звезда (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Анимация: Черна дупка унищожава звезда (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се случва, ако една звезда се приближи твърде много до черна дупка? Черната дупка може да я разкъса – но как? Проблемът не е в самото гравитационно привличане, а в това, че има разлика в гравитационната сила по дължината на звездата и това предизвиква разрушението.

В началото на представеното анимирано видео, илюстриращо това разпадане, виждате звезда, приближаваща се до черна дупка. С увеличаване на орбиталната скорост на звездата, нейната външна атмосфера се разкъсва по време на най-голямото приближаване. Значителна част от атмосферата на звездата се разпръсква в далечния космос, но някаква част от нея продължава да обикаля около черната дупка и образува акреционен диск.

След това анимацията Ви отвежда вътре в акреционния диск, с поглед към черната дупка. Освен странните визуални ефекти, причинени от ефекта на гравитационната леща, можете да видите дори и далечната страна на диска. Накрая погледнете една от струите, изхвърлени по оста на въртене. Теоретичните модели показват, че тези струи не само изхвърлят газ с висока енергия, но и създават високоенергетични частици неутрино с – едно от които може да е било наблюдавано наскоро от Земята.

Animation: Black Hole Destroys Star
Video Illustration Credit: DESY, Science Communication Lab

https://apod.nasa.gov/apod/ap210427.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!