Наука

Триплетът в Стрелец (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Триплетът в Стрелец (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тези три ярки мъглявини са честа цел при наблюдения с телескоп в съзвездието Стрелец и препълнените звездни полета на централната част на Млечния път. Всъщност космическият турист от 18-ти век Шарл Месие каталогизира две от тях; M8, голямата мъглявина отдолу и вдясно от центъра и цветната M20 в горната част на кадъра. Третата емисионна област включва NGC 6559, вляво от M8 и отделна от по-голямата мъглявина с тъмна прахова ивица.

И трите са области, където се образуват звезди и се намират на около пет хиляди светлинни години или повече от нас. Разширяващата се мъглявина M8 е голяма повече от сто светлинни години и още е известна като Мъглявината Лагуна. M20 е популярна с псевдонима си Трифида. Светещият водороден газ излъчва доминиращия червен цвят на емисионните мъглявини. Но големият контраст, който носят, сините нюанси в Трифида се дължи на отразената от праха звездна светлина. Широкият междузвезден пейзаж обхваща почти 4 градуса или 8 пълни луни на небето.

Триплетът в Стрелец (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Sagittarius Triplet
Image Credit & Copyright: Gabriel Rodrigues Santos

https://apod.nasa.gov/apod/ap210426.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!