Наука

Планетарната мъглявина Mz3: Мъглявината Мравка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Планетарната мъглявина Mz3: Мъглявината Мравка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо тази мравка не е голяма сфера? Планетарната мъглявина Mz3 е била изхвърлена от звезда, подобна на нашето Слънце, която със сигурност е била кръгла. Защо тогава газът, който се изтича от нея, създава мъглявина с формата на мравка, която очевидно не е кръгла?

Ключът към обяснението може би се крие в това, че: скоростта, с която газът се изхвърля е висока – 1000 km/s; цялата тази структура има размер около една светлинна година и магнитното поле на звездата, която тук се намира в центъра на мъглявината. Една възможна причина е, че в Mz3 се крие втора по-бледа звезда, която обикаля около ярката звезда. Според една алтернативна хипотеза, собственото въртене и магнитното поле на централната звезда насочват газа. Тъй като централната звезда изглежда толкова подобна на нашето собствено Слънце, астрономите се надяват, че по-доброто разбиране на историята на тази гигантска космическа мравка може да даде полезна представа за вероятното бъдеще на нашите собствени Слънце и Земя.

Планетарната мъглявина Mz3: Мъглявината Мравка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Planetary Nebula Mz3: The Ant Nebula
Image Credit: R. Sahai (JPL) et al., Hubble Heritage Team, ESA, NASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap210425.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!