Наука

Изстрелването на мисията Crew-2 на SpaceX събрано в 9 секунди (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Изстрелването на мисията Crew-2 на SpaceX събрано в 9 секунди (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се случва в небето? Небето преди зазоряване на пръв поглед изглеждаше относително спокойно вчера сутринта над плажа Индиан Харбър във Флорида, САЩ. След това обаче ярко се освети поради изстрелване на ракета. Точно на север, мисията SpaceX Crew-2 на NASA излетя в Космоса на борда на мощната ракета Falcon 9.

Представеното таймлапс видео събира 12 минути в 9 секунди – показва яркия шлейф при старта, започващ в най-лявата част. Ракетата се издига във все по-тънка атмосфера, и затова нейният шлейф започва да се разширява – точно тогава е осветена от изгряващото Слънце. Тъй като капсулата Crew-2 изчезва над хоризонта, може да се види шлейфът при кацане на завръщащия се първи етап на Falcon 9, спускащ се към шлепа SpaceX в Атлантическия океан. Горе в Космоса капсулата на екипажа на Endeavour днес се скачи с Международната космическа станция (МКС), доставяйки четирима астронавти.

Астронавтите от Crew-2 се присъединяват към експедиция номер 65, за да помогнат, освен за основните си задачи, също и да провеждат тестове на лекарства с помощта на тъканни чипове – малки микрофлуидни чипове, които симулират човешки органи – които протичат бързо в микрогравитацията на ISS.

Streak and Plume from SpaceX Crew-2 Launch
Video Credit & Copyright: Eric Holland

https://apod.nasa.gov/apod/ap210424.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!