Наука

Нощен полет над Земята 2 (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Нощен полет над Земята 2 (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Записано през 2017 г., от Международната космическа станция, това timelapse видео показва планетата Земя през нощта. В първата част любителите на ниска околоземна орбита могат да се насладят на гледката на зеленото и червеното полярно сияние се разпръскват нагоре по небето. Нощният пейзаж преминава от северозапад на югоизток през Северна Америка, към Мексиканския залив и брега на Флорида.

Във втората част видеото проследява европейските градски светлини, пресича Средиземно море и преминава над ярка река Нил в Северна Африка. Погледнато от орбита, при гръмотевични бури отдолу се появяват нестабилни светкавици, а звездите се извисяват над изкривения хоризонт на планетата чрез слабо атмосферно светене. Разбира се, от вкъщи винаги можете да проверите жизнените признаци на Планетата Земя сега.

Flying Over the Earth at Night II
Video Credit: NASA, Gateway to Astronaut Photography, ISS Expedition 53; Music: The Low Seas (The 126ers)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210423.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!