Наука

Планетата Земя по време на полумрак (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Планетата Земя по време на полумрак (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Никаква рязка граница не отбелязва прехода от деня към нощта в тази прекрасна гледка към океана и облаците над нашата прекрасна планета Земя.

Вместо това сенчестата линията или терминаторът е дифузна и показва постепенния преход към тъмнина, който възприемаме като здрач. Докато Слънцето осветява дясната половина на кадъра, върховете на облаците отразяват леко зачервената слънчева светлина, филтрирана през прашната тропосфера, най-ниският слой на хранителната атмосфера на планетата. Ясно изразен слой с голяма надморска височина, видим по горния край на дневния край, разсейва синя слънчева светлина и избледнява в тъмнината на космоса.

Тази снимка е направена през юни 2001 г. от Международната космическа станция в орбита на височина 211 морски мили.

Планетата Земя по време на полумрак (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Planet Earth at Twilight
Image Credit: ISS Expedition 2 Crew, Gateway to Astronaut Photography of Earth, NASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap210422.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!