Наука

Усуканите магнитни полета на Centaurus A (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Усуканите магнитни полета на Centaurus A (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се случва с магнитните полета на галактики, когато те се сблъскат? За да ни помогнат да разберем това, учените от НАСА са насочили SOFIA, летяща на Boeing 747, към нашия галактически съсед Centaurus A, с цел да се наблюдава поляризираният прах и така да се проследят магнитните полета.

Необичайната форма на Centaurus A се дължи на сблъсъка на две галактики и на струи, захранвани от газ падащ върху централната черна дупка.

На представеното изображение, магнитните силови линии, заснети от SOFIA са наложени върху кадри получени от: ESO (видима светлина в бял цвят), APEX (субмилиметров диапазон в оранжево), Chandra (рентгенови лъчи в син цвят) и Spritzer (инфрачервени лъчи в червено).

Установено е, че линиите на магнитното поле са успоредни на праховите ивици в периферията на галактиката, но са изкривени близо до нейния център. Гравитационните сили близо до черната дупка привличат йони към нея и така усилват магнитното поле. В резултат на това, сливането на двете галактики не просто събира техните маси, но и увеличава тяхното магнитно поле. Тези резултати предоставят нова информация за това как магнитните полета са еволюирали в ранната Вселена, когато сливанията между галактики са били често явление.

Усуканите магнитни полета на Centaurus A (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Centaurus A’s Warped Magnetic Fields
Image Credit: Optical: European Southern Observatory (ESO) Wide Field Imager; Submillimeter: Max Planck Institute for Radio Astronomy/ESO/Atacama Pathfinder Experiment (APEX)/A.Weiss et al; X-ray and Infrared: NASA/Chandra/R. Kraft; JPL-Caltech/J. Keene; Text: Joan Schmelz (USRA)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210421.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!