Наука

Центърът на Галактиката в инфрачервени лъчи (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Центърът на Галактика в инфрачервени лъчи (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как изглежда центърът на нашата Галактика? Във видима светлина центърът на Млечния път е скрит от затъмняващи облаци прах и газ. Но в този впечатляващ кадър, инфрачервените камери на космическия телескоп Spitzer проникват в голяма част от праха, показвайки звездите в препълнения регион на галактическия център.

Представеното изображение е мозайка от много на брой по-малки снимки. В него са използвани изкуствено генерирани цветове и в детайли се наблюдават по-стари, хладни звезди в синкави нюанси. Червените и кафявите светещи облаци прах пък са свързани с млади, горещи звезди в звездните детски ясли. Наскоро беше открито, че в самия център на Млечния път е възможно да се образуват новородени звезди. Той се намира на около 26 700 светлинни години от нас, в посока към съзвездието Стрелец. При това разстояние, този кадър обхваща около 900 светлинни години.

Центърът на Галактика в инфрачервени лъчи (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Galactic Center in Infrared
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, Spitzer Space Telescope, Susan Stolovy (SSC/Caltech) et al.; Reprocessing: Judy Schmidt

https://apod.nasa.gov/apod/ap210419.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!