Наука

Въздушно сияние в цветовете на дъгата над Азорските острови (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво би накарало небето да свети като гигантска двойна дъга? Светенето на атмосферата. Въздухът свети през цялото време, но обикновено е трудно да се види. Смущение обаче – например наближаваща буря – може да доведе до забележимо вълнение в земната атмосфера. Тези подобни на гравитационни вълни трептения във въздуха, са като тези, създадени при хвърляне на камък в спокойна вода. Голямата продължителност на експозицията, чиито рамки са почти успоредни на въздушното сияние, вероятно е причината, поради която вълнообразната структура е добре видима.

Добре, но какъв е произходът на цветовете? Тъмночервеното сияние вероятно произхожда от молекули ОН (хидроксид) на височина около 87 километра, възбудени от ултравиолетовата светлина от Слънцето. Оранжевото и зеленото сияния на въздуха вероятно са причинени от атоми на натрий и кислород, разположени малко по-високо.

Представеното изображение е заснето по време на изкачване на връх Пико на Азорските острови в Португалия. Наземните светлини произхождат от остров Faial в Атлантическия океан. Величественото небе прозира през ивиците на сиянието, като централната ивица на нашата Галактика Млечен път се преминава нагоре към центъра на изображението, а M31, галактиката Андромеда, е в горния ляв ъгъл.

Въздушно сияние в цветовете на дъгата над Азорските острови (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Въздушно сияние в цветовете на дъгата над Азорските острови (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Rainbow Airglow over the Azores
Image Credit & Copyright: Miguel Claro (TWAN); Rollover Annotation: Judy Schmidt

https://apod.nasa.gov/apod/ap210418.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!