Наука

Двойно усукан свят на двойна черна дупка (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Двойно усукан свят на двойна черна дупка (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Светлината от акреционните дискове около двойка орбитиращи свръхмасивни черни дупки си проправя път през изкривеното пространство-време, причинено от екстремна гравитация в тази смайваща компютърна визуализация.

На симулираните акреционни дискове са дадени различни изкуствени цветове: червено за диска, обграждащ черната дупка с маса 200 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето, и синьо за диска около другата, която е 100 милиона пъти по-тежка от нашата звезда. Това улеснява проследяването на източниците на светлина, но изборът на цветове отразява и реалността. Излъчването на по-горещия газ е отместено към синия край на спектъра, като веществото, обикалящо около по-малка черна дупка, изпитва по-силен гравитационен ефект, и в резултат от това се нагрява до по-високи температури. При такива маси обаче двата акреционни диска би трябвало да излъчват  по-голямата част от светлината си в ултравиолетовия диапазон.

Във видеото, изкривени вторични изображения на синята черна дупка, които показват как тя изглежда, гледана от червената черна дупка (нейният партньор), могат да бъдат намерени в заплетения червен диск, изкривени от гравитацията на синята черна дупка на преден план. Тъй като виждаме как синята черна дупка изглежда, за наблюдател от синята, като същевременно виждаме и синята директно, то това изображение ни позволява да видим двете страни на синята едновременно.

Червената и синята светлина, произхождащи от двете черни дупки, могат да се видят в най-вътрешния пръстен на светлината, наречен фотонен пръстен, близо до съответните хоризонти на събитията. Астрономите очакват, че в не толкова далечното бъдеще ще могат да регистрират гравитационни вълни, вълни в пространството-време, произведени, когато две свръхмасивни черни дупки в система, подобна на симулираната тук, се свържат гравитационно заедно и се слеят.

The Doubly Warped World of Binary Black Holes
Scientific Visualization Credit: NASA, Goddard Space Flight Center, Jeremy Schnittman and Brian P. Powell – Text: Francis Reddy

https://apod.nasa.gov/apod/ap210416.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!