Наука

Алнитак и мъглявината Пламък (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Алнитак и мъглявината Пламък (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво осветява мъглявината Пламък? На разстояние хиляда и петстотин светлинни години в съзвездието Орион, се намира мъглявина, която поради блясъка и тъмните си прахообразни платна вляво, се вижда като извиващ се огън. Но за разлика от огъня, бързата реакция на кислорода, не е това, което кара този Пламък да свети. Причината за това по-скоро е ярката звезда Алнитак, най-източната от пояса на Орион, разположена в далечния ляв край. Със своето високоенергетично лъчение тя избива електроните в големите облаци водороден газ в Пламъка. По-голямата част от сиянието на мъглявината се дължи на рекомбинацията на електроните и йонизирания водород. Представеното изображение на Мъглявината Пламък (NGC 2024) е получено в три различни цвята от видимия спектър като към него са добавени детайли, получени чрез заснемане на продължителна експозиция, направена в светлина, излъчена само от водорода. Мъглявината Пламък е част от Молекулярния облачен комплекс Орион. Това е регион на звездообразуване, който включва и известната мъглявина Конска глава.

Алнитак и мъглявината Пламък (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Alnitak and the Flame Nebula
Image Credit & Copyright: Team ARO

https://apod.nasa.gov/apod/ap210412.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!